႐ုိးရာတိုင္းရင္းေဆးပညာ မ်ားစြာတို႔တြင္ သေဘၤာရြက္ႏွင့္ သေဘၤာရြက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးၾကမ္း လုပ္ေသာက္ျခင္းက ကင္ဆာ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးကုိ တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းရွိသည္ ဟု ယံုၾကည္ၾက၏။ ယခုအခါ ဖေလာ္ရီဒါ တကၠသိုလ္မွ သုေတသနပညာရွင္နမ္ဒန္းႏွင့္ ဂ်ပန္မွ သူ၏ လုပ္ေဖာ္ကုိင္ဖက္မ်ားက သေဘၤာရြက္သည္ မိန္းမကိုယ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာႏွင့္ ပန္ကရိယ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို သတ္ႏိုင္ေၾကာင္း Ethnopharmacology ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
သူတို႔အဖြဲ႕သည္ သေဘၤာရြက္ေျခာက္မ်ားကို အသံုးျပဳ၍ သုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့ရာတြင္ သေဘၤာရြက္ေျခာက္ကို လက္ဖက္ရည္ကဲ့သို႔ အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစႏိုင္ေၾကာင္းေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ သေဘၤာရြက္မွ စုပ္ယူထားေသာ အရာမ်ားသည္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ထိန္းညႇိရာတြင္ အကူအညီေပးသည့္ Th1type cytokines မ်ားထုတ္လုပ္ျခင္းကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ရာ၌ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အသံုးျပဳသည့္ ကုသခ်က္တြင္ သေဘၤာရြက္မ်ားကို အသံုးျပဳလာႏိုင္ေတာ့မည္ဟု ဆို၏။
ကမာၻ႔ေနရာအႏွံ႔အျပားတြင္ သေဘၤာရြက္ကို ေဆးဖက္ဝင္ေသာ အရာတစ္ခုအျဖစ္ အသံုးျပဳေနၾကၿပီး အထူးသျဖင့္ အာရွတိုက္တြင္ အသံုးမ်ားသည္ဟု ဆို၏။ ေဒါက္တာနမ္ဒန္းက ယခုသူ၏ သုေတသနမွရရွိေသာ ရလဒ္မ်ားသည္ ၾသစေၾတးလ်ႏွင့္ သူ၏ ဇာတိျဖစ္ေသာ ဗီယက္နမ္ႏိုင္ငံတို႔တြင္ ေနထိုင္ေသာ ေဒသခံတို႔ထံမွ ရရွိသည့္ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားႏွင့္ ကိုက္ညီမႈရွိသည္ဟု ဆို၏။ သေဘၤာရြက္မွ ထုတ္ယူထားေသာ အရာမ်ားသည္ ပံုမွန္ဆဲလ္မ်ားအေပၚ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္ေစမႈ လံုးဝမရွိေသာေၾကာင့္ လက္ရွိအသံုးျပဳေနေသာ ကင္ဆာေဆးဝါးမ်ားစြာတို႔တြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားစြာတို႔ကို ေရွာင္ရွားႏိုင္လိမ့္မည္ဟု ဆို၏။
သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ ကင္ဆာဆဲလ္ ၁၀ မ်ိဳးကုိ ေမြးျမဴၿပီး သေဘၤာရြက္မွ ထုတ္ယူထားေသာ အရာမ်ားႏွင့္ ၂၄ နာရီၾကာထိေတြ႕ေစခဲ့သည္။ ကင္ဆာဆဲလ္ ၁၀ မ်ိဳးစလံုးတြင္ သေဘၤာရြက္ေၾကာင့္ ႀကီးထြားမႈ အလြန္ေႏွးေကြးသြားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ ေဒါက္တာဒန္းႏွင့္အဖြဲ႔သည္ သေဘၤာရြက္မွေန၍ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ထုတ္ယူျခင္းလုပ္ငန္းစဥ္အတြက္ တိုက်ိဳတကၠသိုလ္မွတစ္ဆင့္ မူပိုင္ခြင့္ ေလွ်ာက္ထားခဲ့ၿပီး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Ref: Good Health
ျမန္မာ့သတင္းရပ္ဝန္းမွ
No comments:
Post a Comment