မစ္ခ်ီဂန္ ျပည္နယ္မွ အသက္ ၄၇ ႏွစ္အရြယ္ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံသူ တစ္ဦးဟာ ေန႔စဥ္ ေန႔တိုင္း လက္ဖက္ ေျခာက္ထုပ္ ၁၀ဝ ထုပ္ကို ၁၇ ႏွစ္ၾကာ ေသာက္သံုး ၿပီးေနာက္ အ႐ိုးေရာဂါ တစ္မ်ိဳးကို ရရွိခဲ့တယ္ လို႔ သိရပါတယ္။ သူမဟာ ခါးေနာက္ ေက်ာ႐ိုး၊ လက္ ေမာင္း၊ ေပါင္နဲ႔ ေျခေထာက္မွာ နာက်င္ၿပီး ေတာင့္တင္း ေနတာေၾကာင့္ ဟန္န ရီဖို႔ဒ္ ေဆး႐ံုကို သြားျပခဲ့ၿပီး ဓာတ္ မွန္႐ိုက္ၾကည့္ရာမွ သူမရဲ႕ အ႐ိုးေတြမွာ သိပ္သည္း ဆ မ်ားေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ဆရာဝန္ေတြက ပထမမွာေတာ့ အ႐ိုးကင္ဆာ ေရာဂါလို႔ သံသယဝင္ခဲ့ ပါတယ္။ သူမ ရဲ႕ ေသြးတြင္း ဖလူအို႐ိုက္အဆင့္ကို စမ္းသပ္ ၾကည့္ရာမွ ပံုမွန္ထက္ ေလးဆခန္႔ ျမင့္မားေန တာကို ေတြ႕ရတဲ့ အတြက္ အ႐ိုးမွာ ဖလူအို႐ိုက္ မ်ားတဲ့ ေရာဂါ (Skeletal Fluorosis) လို႔ သတ္မွတ္ခဲ့ပါတယ္။ သူမရဲ႕ သြားေတြဟာ အလြန္ၾကြက္ ဆတ္တာ ေၾကာင့္ သြားေတြကို ဖယ္ရွားေပးခဲ့ရပါတယ္။ အေမရိကန္နဲ႔ အဂၤလန္ႏိုင္ငံမွာ ေသာက္ ေရထဲ မွာ ဖလူအို႐ိုက္ကို ပမာဏ အနည္းငယ္ခန္႔ ထည့္ထား တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဖလူအို႐ိုက္ဟာ သြားေတြကို ခိုင္မာေစၿပီး သြားပိုးေပါက္ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္လို႔ပါ။ ဒါေပမဲ့ ေသာက္ေရ တစ္လီတာမွာ ဖလူ အို႐ိုက္ ၄ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုမိုမပါဝင္ ရဘူးလို႔ ဆိုေပမယ့္ အဲဒီ အမ်ိဳးသမီးမွာ ဖလူအို႐ိုက္ ၂၀ မီလီဂရမ္ခန္႔ကို လက္ ဖက္ရည္ထဲက ရရွိေနတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဖလူအို႐ိုက္ ပမာဏ မ်ားေနရင္ ေက်ာက္ကပ္မွ တစ္ဆင့္ ဖယ္ရွားေပးေပမယ့္ စားသံုးတဲ့ ပမာဏ မ်ားလြန္းရင္ ဖလူအို႐ိုက္ဟာ အ႐ိုးမွာ သြားစုေဆာင္းေနတတ္ ပါတယ္။
အဲဒီ အမ်ိဳးသမီးကို လက္ဖက္ရည္ ေလွ်ာ့ ေသာက္ခိုင္းၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ ေရာဂါလကၡဏာေတြ သက္သာ သြားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အ႐ိုးဟာ သူ႔ဟာ သူ ျပန္လည္ျပဳျပင္ ႏိုင္ၿပီး အ႐ိုးမွ စုေဆာင္းေနတဲ့ ဖလူ အို႐ိုက္ေတြဟာ တျဖည္းျဖည္း ေပ်ာက္ကြယ္ သြားတာ ေၾကာင့္ပါ။
No comments:
Post a Comment